Ontvangst en verbranding   Terug naar overzicht


Na elke ophaalronde leveren vuilniswagens het huishoudelijk restafval van de provincie Limburg en de stad Diest rechtstreeks of na tussenopslag aan op de installatie in Beringen. Hierdoor kunnen manipulaties met afval en de logistieke impact van de inzameling tot een strikt noodzakelijk minimum beperkt blijven.


Aanvoer van afval

Het aangevoerde afval wordt eerst gewogen en de vrachtbrieven gecontroleerd. Vervolgens mag de chauffeur verder rijden richting het stortplatform en passeert hij de meetportieken ter controle op radioactiviteit. Na het storten wordt de wagen opnieuw gewogen en verlaat hij de site.

 


Afvalbunker

Het afval wordt gestort aan een van de 5 lospoorten. Eenmaal afgeleverd, wordt het gemengd om op die manier een zo homogeen mogelijke massa te krijgen. Dat is belangrijk voor een stabiel verbrandingsproces. In totaal kan ongeveer 4000 ton afval worden gestockeerd.

 


Bunkerkranen en vultrechters

Door middel van de geautomatiseerde bunkerkraan voorzien van een grijper wordt het aangevoerde afval gemengd en opgeslagen. De kraan moet ook ervoor zorgen dat de stortpoorten opnieuw vrijgemaakt worden. Hij mengt het afval door het in lagen uit te strooien, met als resultaat een homogeen mengsel dat uiterst geschikt is om de oven mee te vullen. Dat gebeurt via de vultrechter

 


De roosteroven

Het afval komt via de vultrechters op het eerste rooster terecht, waar het gedroogd en geconditioneerd wordt. Nadien valt het verder op het tweede rooster, waar de eigenlijke verbranding plaatsvindt. De snelheid van verbranding is via hydraulische cilinders regelbaar in functie van de eigenlijke energie-inhoud van het afval. Het rooster is deels water- en deels luchtgekoeld. De ideale verbrandingstemperatuur ligt tussen 900°C en 1100 °C. Indien nodig schakelt de steunbrander automatisch in, als de temperatuur onder de 850 °C zou zakken.

 

Bezoek ook de website van …